Voeding

Tennis & voeding

Ook de juiste voeding speelt een belangrijke rol in het dagelijkse leven maar zeker ook binnen de competitie sport.  In verband met deze materie volgt hier wat advies van sportdiëtiste Laurence Moretti. 

De basis is uiteraard gezonde voeding zoals die in de voedingsdriehoek wordt aangeraden. Hier volgen wat adviezen voor tijdens en na het tennissen.

Tijdens het tennissen

VOCHT:

Tijdens de inspanning is het vooral van belang om uw vochtbalans op peil te houden; er treedt al prestatieverlies op vanaf 2 % vochtverlies ( dit is het moment dat je dorst krijgt)

Drink daarom minimum 0,5 à 1 l per uur. Zweet je veel dan moet je meer drinken ( sommigen kunnen 2 à 3 l per uur vocht verliezen!)
Als uw training of match minder dan 1,5 u duurt is water perfect.
Maar sta je langer dan 1,5 u op de baan dan kan je eventueel een sportdrank gebruiken.


Hierbij maken we een onderscheid tussen hypotone, isotone en hypertone dranken. Hypotone dranken bevatten minder dan 4 g koolhydraten per 100 ml: deze zijn ideaal voor of tijdens een inspanning. Isotone dranken bevatten ts 4 -8 g koolhydraten / 100 ml: deze zijn ideaal tijdens een inspanning. Hypertone dranken bevatten meer dan 8 g koolhydraten /100 ml; deze zijn alleen maar te gebruiken na de inspanning.

 

Let op als je een hypertonie drank gebruikt tijdens uw inspanning bij vb warm weer kan je sneller krampen krijgen!
Dus het is wel heel belangrijk om op het etiket te lezen in welke categorie uw sportdrank behoort. Want bij slecht gebruik ga je meer kwaad dan goed doen.

Voeding bij Tennis

SNACKS:

Als je meer dan 1,5 u op de baan staat is het ook wel aangeraden om koolhydraten bij te nemen. Als je een isotone drank neemt hoef je er niets meer bij te eten want in deze drank zitten al koolhydraten. Maar je kan ook perfect water drinken en daar een koolhydraatrijk tussendoortje bij eten.

Hier volgen enkele voorbeelden van koolhydraatrijke tussendoortjes:
Bananen, druiven, peperkoek, graanreep ( zoals Grany, Sultana, Nakd), boterham met zoet beleg , rozijnenrood,  sportrepen,…

Na het tennissen

Na een intense wedstrijd heeft uw lichaam veel water verloren. Veel water drinken is daarom de boodschap.
Als je de dag nadien weer een match moet spelen, moet uw lichaam snel zijn brandstof terug aanvullen om terug klaar te zijn en dan zijn koolhydraten weeral heel belangrijk.
Hier zou je een hypertone drank voor kunnen nemen. Dan heb je en uw vocht en uw koolhydraten binnen.

Maar je kan ook water drinken en dit weeral aanvullen met een koolhydraatrijke snack of maaltijd: zoals pasta, rijst, aardappelen, brood, …

Je kan me steeds contacteren voor een afspraak indien je hieromtrent meer informatie wenst.

Watermeloen
Sportdiëtiste Laurence Moretti

Laurence Moretti

Sportdiëtiste
0477.84.34.65